Ischias

Vad är ischias? Vad är orsaken? Hur behandlar vi på kiropraktorkliniken?

Den stora nerven som utgår från nedre delen av ryggen och går ner på baksidan i benet till foten kallas för ischiasnerven. Värk, smärta, ilning, stickning eller domning som kommer från irritation från denna nerv kallas för ischias. Beroende på hur mycket irriterad nerven är kan symtomen även inkludera känselbortfall, svaghet och minskade reflexer.

Besvären orsakas av tryck eller inflammation någonstans på nerven, av t ex diskbråck eller av nervinklämning på andra ställen längre ned i benet. Ibland sitter felet inte i nerven, liknande symtom kan uppstå på grund av spänningar och stelhet i benets och ryggens muskler och leder.

Behandlingen på kliniken utgår ifrån var ischiasnerven är påverkad. Syftet är att minska smärtan genom att se till att lederna i ryggen, bäckenlederna, höftleden, knäleden och fotlederna rör sig normalt och befinner sig i neutralposition. Muskulaturens eftergivlighet och koordination behandlas för att ta bort tryck på ischiasnerven. Råd om vardagliga aktiviteter och träning inklusive stretching ges beroende på vad som framkommer i undersökningen.